Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ένα τυχαίο (;) όσο και ανέλπιστο εύρημα

      Ακούγοντας μια παλιά κασέτα, βρήκα τυχαία ένα μικρό απόσπασμα από ένα κήρυγμα του μακαριστού πνευματικού μας πατέρα, π.Κώστα Σουρβίνου και σας το παραθέτω στο παρακάτω βιντεάκι.
               

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μια υπέροχη προσέγγιση στο ''Τροπάριο της Κασσιανής" από τον αγαπητό πρωτοπρεσβύτερο π. Αθ. Κοκκινόπουλο!

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Το πιο υπέροχο, βαθυστόχαστο, συγκινητικότατο και θεολογικότατο τροπάριο της σημερινής ιερής Ακουλουθίας είναι το γνωστό τροπάριο της Κασσιανής.
Η ποιήτρια του Βυζαντίου Κασσιανή, την προσωπικότητα της οποίας αδαείς και απαίδευτοι έχουν διαστρεβλώσει, με το απαράμιλλον αυτό εκκλησιαστικό ποίημα τονίζει τη μεγάλη αξία και δύναμη της μετανοίας.

Ως γνωστόν, δεν ήταν πόρνη η Κασσιανή, η ποιήτρια, αλλ ἡ ηρωΐδα του ποιήματός της, και ειδικότερα η γυναίκα που ήλειψε με μύρο τα πόδια του Χριστού όπως αφηγούνται τα Ευαγγέλια.

Τρία σημεία αξίζει να προσεγγίσουμε βαθύτερα.

Το πρώτο είναι η φράση «έρως της αμαρτίας». Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος με το ευόλισθον και ασθενές της φύσεώς του αμαρτάνει και απομακρύνεται από το Θεό. Φθάνει σε έσχατα σημεία ασεβείας και προσβολής του Θεού. Φθάνει στην αφροσύνη της αμαρτίας.

Και σήμερα ενίοτε ενοχλεί και αυτή ακόμη η προφορά της λέξεως αμαρτία. Και το χειρότερο παρατηρείται και προβολή αυτής χωρίς αιδώ. Αλλά η αμαρτία συνιστά τραυματισμό και κακή αλλοίωση της ανθρωπίνης φύσεως και προσωπικότητος. Η αμαρτία είναι μία τραγωδία.

Όμως το δεύτερο σημείο στο τροπάριο έρχεται εξόχως παρήγορο, ενισχυτικό και ελπιδοφόρο. Πρόκειται για τη φράση-ικεσία: «Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων». Είναι τα δάκρυα της μετανοίας. Αυτά τα δάκρυα είναι ως δεύτερον βάπτισμα αναγεννήσεως στη διόρθωση βίου και επιστροφή στην οδό της αρετής.

Ένα ακατάσχετο ρεύμα δακρύων συντριβής της καρδίας, μετανοίας και εξομολογήσεως φέρει την συγχώρηση και συμφιλίωση με το Θεό. Ένας κόμπος δακρύων είναι ως το πιο ακριβό μαργαριτάρι για τον ουρανό όπου «χαρά έσται... επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκ. 15:7).

Η τρίτη φράση είναι το συγκλονιστικό τέλος του τροπαρίου: «ο αμέτρητον έχων το έλεος».

Ο Χριστός είναι ο «Ψυχοσώστης», ο έχων το έλεος που είναι αδύνατον να μετρηθή με ανθρώπινα μέτρα και κριτήρια. Ο Θεός της πίστεώς μας είναι όντως Πατήρ οικτιρμών και απείρου ελέους.

Δεν είναι ένα ψυχρό άγαλμα. Είναι αγάπη και περιμένει τη μετάνοιά μας σεβόμενος την ελευθερία μας.

Μάλιστα, όταν εξαλείφει τα αμαρτήματα, «ουδέ ουλήν αφίησιν, ουδέ ίχνος συγχωρεί μείναι, αλλά μετά της υγείας και την ευμορφίαν χαρίζεται, μετά της απαλλαγής της κολάσεως και δικαιοσύνην δίδωσι και ποιεί τον ημαρτηκότα ίσον είναι τω μη ημαρτηκότι. Αναιρεί το αμάρτημα» ως γράφει ωραιότατα ο ιερός Χρυσόστομος.

Ο Κύριος, λοιπόν, που πορεύεται προς το Θείον Πάθος είναι η ακατάλυτη Δύναμη για την κατατρόπωση του πονηρού, το έλεος και η φιλανθρωπία για τη σωτηρία μας.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα στον μακαριστό π. Κώστα...

    Ήδη, με τη χάρη του Θεού, μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα.
   Η τοπική μας κοινωνία και Εκκλησία είναι φέτος φτωχότερες και αυτό όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της απουσίας μιας μεγάλης πνευματικής προσωπικότητας, του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Σουρβίνου, του "παπαΚώστα απ' τον Άη Βασίλη".
    Στο βίντεο που ακολουθεί ακούμε μερικούς ύμνους από την υμνογραφία των ημερών τους οποίους ψάλλει ο ίδιος. Πρόκειται για μια μοναδική και συγκλονιστική λήψη που έγινε πενήντα ακριβώς μέρες πριν την κοίμησή του ! 
 
 
     Ακόμα και μέχρι τις τελευταίες μέρες της επί γης ζωής του αγωνιούσε για τη διάσωση και την καταγραφή  της παραδοσιακής μας ψαλτικής παράδοσης. Έτσι, ο ακούραστος Γέροντάς μας δέχθηκε με χαρά να υποβληθεί σε αυτή την "ταλαιπωρία" και μας έψαλλε, με την εξασθενημένη φωνή του, τους ύμνους αυτούς για να τους ακούσουμε και να τους προσθέσουμε στην καταγραφή που γίνεται στο βιβλίο ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Ιερά Μητρόπολη.
    Μέρες που είναι, ας κρατήσουμε στην σκέψη και στην ψυχή μας όλες τις παρακαταθήκες που μας άφησε και ας τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού !
    Ας έχουμε τη ευχή του !!!   
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!
   

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κυριακή των Βαγιώνε σήμερα, χρόνια πολλά σε όλους, ο Άγιος βοήθειά μας !!

       Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, η Κέρκυρά μας, εκτός από την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή, τιμά και τον Πολιούχο Άγιό μας ο οποίος θαυματουργικά απάλλαξε το νησί μας από την πανώλη (πανούκλα) το έτος 1630. 
      Η αρρώστια ξεκίνησε από τη Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή της Λευκίμμης. Γι' αυτό και στη δέηση που γίνεται στην περιοχή που παλαιότερα βρισκόταν ο Ναός του Αγ. Αθανασίου (στην Όαση), το Σεπτό Λείψανο κοιτά προς τη Λευκίμμη.
      Το θαύμα είχε αποδωθεί και στους δύο Αγίους, μιας που ο Άγιος Αθανάσιος ήταν πολιούχος του νησιού πριν έλθει ο Άγιός μας στην Κέρκυρα. Μάλιστα υπάρχει και σχετική αγιογραφική απεικόνιση σε Ναό της Άνω Κορακιάνας.
      Κάπου διάβασα πως τα παλιά χρόνια η Λιτανεία ξεκινούσε το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου. Το σεπτό Σκήνωμα μεταφερόταν με πομπή  από το Ναό Του στο Ναό του Αγ. Αθανασίου όπου τελούταν ο Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερή Αγρυπνία. Κατόπιν την άλλη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων, μετά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία, η πομπή έπαιρνε το δρόμο της επιστροφής στο Ναό του Αγίου. Η πομπή της Λιτανείας είχε την ίδια διαδρομή όπως και σήμερα και μπορούμε να πούμε πως η δέηση στον Άη Θανάση είναι ότι "απέμεινε" από το παλαιό εκείνο τελετουργικό.
     Ως γνωστόν, η Λιτανεία αυτή διανύει την μεγαλύτερη διαδρομή από όλες τις Λιτανείες του Αγίου γιατί περνάει από τις περιοχές που άλλοτε βρίσκονταν τα τείχη της περιτειχισμένης τότε πόλεως
    Όπως και στη Λιτανεία του Μ. Σαββάτου, έτσι και εδώ ψάλλονται ύμνοι από την υμνογραφία της Δεσποτικής εορτής, εν προκειμένω ύμνοι  της Βαϊοφόρου, και όχι ύμνοι από τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου, όπως συμβαίνει στις άλλες δύο Λιτανείες του Πρωτοκύριακου και της 11ης Αυγούστου.
      Ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος π. Κώστας Σουρβίνος, θέλοντας να διασώσει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες ιερατικές (και όχι μόνο) γενεές τους ύμνους αυτούς, όπως τους έψαλλαν οι παλαιοί Κερκυραίοι Ιερείς, στην Κερκυραϊκή μας ψαλτική, ηχογράφησε τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό, ψάλλοντας μόνος του και με την κουρασμένη πια φωνή του, λίγο καιρό πριν αναχωρήσει για την επουράνιο Βασιλεία !
      Ας ακούσουμε τους υπέροχους αυτούς ύμνους στο παρακάτω βίντεο.
 
       
(ζητώ συγνώμη για το ορθογραφικό λάθος που εκ παραδρομής υπάρχει στο 11΄10'' - "αλυσμόνητος" ενώ το σωστό είναι "αλησμόνητος").
                                                                                                Χρόνια πολλά,
                                                                καλή Μεγάλη Εβδομάδα και
                                                                ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...