Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Με Κερκυραϊκό χρώμα και ο φετινός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στους Κυνοπιάστες

   Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος λαμπρός ήταν ο εορτασμός της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της "Παναγιάς μας" στους Κυνοπιάστες, στο χωριό που έχω μέσα στην καρδιά μου και που κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί αισθάνομαι σαν το σπίτι μου (και οι γνωρίζοντες ξέρουν το λόγο του δεσίματός μου με τον ευλογημένο αυτό τόπο ! ).
    Ο εορτασμός ξεκίνησε την παραμονή το απόγευμα με τον Εσπερινό και εν συνεχεία το βράδυ στις 11:00 έγινε η Παράκληση στην Παναγιά μας σε κερκυραϊκή ψαλτική, από τον Χορό Κερκυραίων Ψαλτών, σε ένα Ναό που επικρατούσε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα !
   Την ημέρα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχε η εκκλησιαστική χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση της κ. Σταματίνας Καρύδη. Η χορωδία απέδωσε το Απολυτίκιο της Κοιμήσεως και το Μεγαλυνάριο της Παναγίας σε κερκυραϊκή ψαλτική (για πρώτη φορά), ενώ ο εορτασμός ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στα γραφικά δρομάκια του πανέμορφου "χωριού μας" (ας μου επιτρέψουν οι φίλοι Κυνοπιαστινοί να αποκαλώ έτσι το χωριό αν και δεν κατάγομαι από αυτό).
     Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το παρακάτω link :
http://koinonkynopiaston.blogspot.gr/2012/08/blog-post_18.html

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

AΥΓΟΥΣΤΟΣ, ένας μήνας γεμάτος όμορφες αναμνήσεις Κερκυραϊκής ψαλτικής...

     Μπήκε πια ο Αύγουστος. Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο τελούνται στους Ναούς μας οι Παρακλήσεις της Παναγίας μας. Παρακλήσεις που ξυπνούν στη μνήμη μας τις όμορφες εκείνες Ακολουθίες που τελούνταν στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου πόλεως. Ακολουθίες, που μαζί με τις εκκλησιαστικές εορταστικές εκδηλώσεις για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου μας, μας "μπόλιασαν" την αγάπη για την Κερκυραϊκή μας ψαλτική.
    Ένα Αυγουστιάτικο δειλινό του 2000 έγινε και η παρουσίαση του CD Κερκυραϊκής ψαλτικής που κυκλοφόρησε τότε από την Ι.Μητρόπολη Κερκύρας και επανακυκλοφόρησε το 2010 από τη Χορωδία Κερκύρας. Το CD αυτό αποτελεί και τη μοναδική μέχρι σήμερα οργανωμένη ηχητική καταγραφή της Κερκυραϊκής ψαλτικής. Στην ηχογράφηση συμμετείχε το φωνητικό σύνολο "τ' αργαστήρι", αποτελούμενο από τους Γιώργο Ανυφαντή, Σπύρο Μέξα, Σπύρο Χανδρινό και Προκόπη Καφαράκη, καθώς και ο μακαριστός πια πρωτοπρεσβύτερος π.Κώστας Σουρβίνος, ο οποίος διέσωσε και κατέγραψε όλον αυτόν τον εκκλησιαστικό μουσικό μας θησαυρό, αφήνοντάς τον σε όλους μας ως ιερή παρακαταθήκη.
      Η παρουσίαση του ψηφιακού αυτού δίσκου έγινε στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Επτανησιακής μουσικής, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2000 στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων στην Κέρκυρα. 
    Στην εκδήλωση, εκτός από τους υπέροχους ύμνους που περιέχονται στο CD, ακούστηκαν και πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά (και όχι μόνο) στοιχεία για την Κερκυραϊκή ψαλτική, συνοδευόμενα από επιστημονική και μουσικολογική τεκμηρίωση σχετικά με την προέλευση και τη διαδρομή της μέσα στους αιώνες.
     Παρακολουθείστε στα παρακάτω τρία βίντεο ολόκληρη την εκδήλωση.