Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους ανθρώπους που μας μεταλαμπάδευσαν την Κερκυραϊκή ψαλτική, διασώζοντάς την μέχρι τις μέρες μας.


Η ιστοσελίδα μας, θέλοντας να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στους ανθρώπους που διέσωσαν μέχρι της μέρες μας την Κερκυραϊκή μας ψαλτική, τους ανθρώπους που την έψαλαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες και μας την μεταλαμπάδευσαν, ξεκίνησε ήδη μια σειρά αναρτήσεων στις οποίες  παρουσιάζει τις προσωπικότητες αυτές, αποτίνοντας έτσι την πρέπουσα τιμή και αναγνώριση στα πρόσωπά τους για τη μεγάλη προσφορά τους.
Ήδη, εκτός από τον πρωτεργάτη της διάσωσης όλου αυτού του πλούτου μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο (παπα-Κώστα) Σουρβίνο, έχουμε παρουσιάσει τους μακαριστούς Ιερείς πρωτοπρεσβύτερους Γεώργιο Σπίνουλα και Γεώργιο Μαξιμιλιανό, καθώς και τον συνθέτη εκκλησιαστικών ύμνων Αρίστο Μοναστηριώτη.
Θα ακολουθήσει σειρά αναρτήσεων αφιερωμένες στους μακαριστούς Ιερείς Ευστάθιο Παγιατάκη, Νικόλαο Κουρτελέση, Κωνσταντίνο Σκαφιδά, Αθανάσιο Τσίτσα και Ιωάννη Σκιαδόπουλο.
Όλες αυτές οι αναρτήσεις, εκτός από την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας, θα βρίσκονται και στη σελίδα ΠΡΟΣΩΠΑ, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες.
Όσοι από τους φίλους μας έχουν στοιχεία ή φωτογραφίες των παραπάνω Ιερέων ή και άλλων προσώπων, κληρικών και λαϊκών που θεωρούν ότι πρέπει να παρουσιαστεί η προσφορά τους από την ιστοσελίδα μας, τους παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να γίνει πιο πλήρες το αφιέρωμά μας αυτό.
Ας είναι αυτή η σειρά των αναρτήσεων ένα μνημόσυνο στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που διέσωσαν και μας μεταλαμπάδευσαν αυτήν την πλούσια παρακαταθήκη!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ! 

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σπίνουλας

    
   Παρακάτω  παραθέτουμε  την ομιλία, που έκανε ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος παπα-Κώστας Σουρβίνος, για το μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο παπα-Γιώργη Σπίνουλα, προκάτοχό του στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Κέρκυρας.
     Η ομιλία έγινε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (Παράρτημα Κέρκυρας), την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 στο Πνευματικό κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων.
   Ο μακαριστός παπα-Γιώργης ήταν άριστος γνώστης της Κερκυραϊκής μας ψαλτικής και επί χρόνια έψαλλε τα Κερκυραϊκά στις Ακολουθίες του Αγίου μας,   είχε δε συγγράψει μια σειρά Μεγαλυναρίων προς τον Άγιό μας!
   Παραθέτουμε   το  αρχικό κείμενο της ομιλίας,  σε μορφή φωτογραφίας, που περιέχει και τις ιδιόχειρες χειρόγραφες διορθώσεις του μακαριστού παπα-Κώστα!





Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τον προστάτη Κερκύρας [...], Αρσένιε Σε τιμώμεν!



    Ο  Άγιος Αρσένιος  έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Βασιλείου του Μακεδόνα (867 - 886 μ.Χ.), στην Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του ήταν και αυτός από την Ιερουσαλήμ, η δε μητέρα του από τη Βηθανία. 
    Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον αφιέρωσαν σ' ένα των εκεί μοναστηριών, οπού διδασκόταν τη μοναχική ζωή και 12 χρονών εκάρη μοναχός. Αργότερα έφυγε από την Ιερουσαλήμ και πήγε στη Σελεύκεια, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από τη Σελεύκεια επανήλθε στην Ιερουσαλήμ και από 'κεί πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επί Πατριάρχου Τρύφωνος (928 - 931 μ.Χ.) πήρε Ιερατική θέση. 
    Επί δε του διαδόχου του Τρύφωνα, Θεοφύλακτου (933 - 956 μ.Χ.) εκλέχτηκε επίσκοπος Κερκύρας για την πολύ ενάρετη ζωή του. Σαν ποιμενάρχης διακρίθηκε για την ευαγγελική του δράση και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στις ανάγκες του ποιμνίου του. 
   Κάποτε όμως, ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος (911 - 959 μ.Χ.), άγνωστο για ποιο λόγο, ζήτησε να παρουσιαστούν στη βασιλεύουσα οι Κερκυραίοι πρόκριτοι, ο γέροντας, πλέον Αρσένιος, ανέλαβε να διευθετήσει τα πράγματα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Στην επιστροφή όμως, πέθανε στο δρόμο κοντά στην Κόρινθο. Από 'κει μετακομίστηκε στην Κέρκυρα και το Ιερό του λείψανο έκανε, με τη χάρη του Θεού, πολλά θαύματα.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τα Αναστάσιμα Απολυτίκια στην Κερκυραϊκή μας ψαλτική!

   Παρακολουθείστε, στο παρακάτω βίντεο, τα Αναστάσιμα Απολυτίκια των οκτώ ήχων, έτσι όπως τα έψαλαν οι παλαιοί Κερκυραίοι ψαλτάδες.
   Η ηχογράφηση αυτή αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος από την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής της Κερκυραϊκής μας ψαλτικής που έγινε το διάστημα 1991 - 95, από τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο παπα-Κώστα Σουρβίνο, σε συνεργασία με  τον αείμνηστο καθηγητή Εθνομουσικολογίας, του τμήματος Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μάριο Μαυροειδή.


Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αρίστος Μοναστηριώτης (1876 - 1949)

    
     Κερκυραίος συνθέτης, θεωρητικός, μελοποιός πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής,  λαμπρός πιανίστας και ζωγράφος.
Φοίτησε στο Ωδείο Κερκύρας παίρνοντας πτυχίο και συνέχισε σπουδές στην Ακαδημία Santa Cicillia της Ρώμης. Σπούδασε επίσης ζωγραφική στην Αθήνα.
Για 30 χρόνια ήταν καθηγητής Καλών Τεχνών στην Εμπορική Σχολή της Κέρκυρας, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε και διηύθυνε το Ωδείο Κερκύρας. Το 1901 αναδιοργάνωσε την "Σχολή Ωδικής Ποταμού" και συγκρότησε την Χορωδία της.
Έγραψε πάρα πολλά χορωδιακά και κυρίως εκκλησιαστικά έργα. Φανατικός υπέρμαχος της επτανησιακής πολυφωνικής μουσικής, υπεστήριζε ότι η εκκλησιαστική μουσική που ψαλλόταν πολυφωνικά στην Κέρκυρα ήταν αυτή-καθαυτή η βυζαντινή μουσική που ψαλλόταν στην Κωνσταντινούπολη προ της Άλωσης και ότι η φερόμενη ως "ορθόδοξη" βυζαντινή μουσική της υπόλοιπης Ελλάδος ήταν ψευδεπίγραφη, γιατί είχε υποστεί τις ανατολίτικες προσμίξεις της Τουρκοκρατίας.
Υπακούοντας στην επιθυμία του Μητροπολίτη Κέρκυρας (μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη) Αθηναγόρα, αναθεώρησε και εναρμόνισε την παραδοσιακή κερκυραϊκή εκκλησιαστική μουσική, εγκαθιστώντας αρμόνιο στους ναούς της Κέρκυρας, εισπράττοντας σφοδρή αντίδραση άλλων ορθόδοξων Επισκόπων της χώρας. Το αρμόνιο έπαιζε συνθέσεις των Μαντζάρου, Λαμπελέτ, Σακελλαρίδη, Πολυκράτη και του ίδιου του Μοναστηριώτη, ο οποίος ήταν ο οργανίστας του, ενώ δίδασκε και διηύθυνε τη χορωδία. 
     Βασιζόμενος πάνω στις μελωδικές γραμμές της παραδοσιακής κερκυραϊκής ψαλτικής τέχνης, συνέθεσε δύο Λειτουργίες, την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υ. Θεοτόκο, την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού του Αγίου Σπυρίδωνος, τη Νεκρώσιμη Ακολουθία, μια Δοξολογία, καθώς και σειρά μεμονομένων εκκλησιαστικών ύμνων.
Μετά τη σύσταση του κράτους του Ισραήλ, έκανε την ίδια εργασία και για την ισραηλιτική εκκλησιαστική μουσική.
   Τέλος, έγραψε και διασκεύασε χορωδιακά τραγούδια, που ακόμα βρίσκονται στα χείλη των παλιών Κερκυραίων ("Ζεφυράκι", "Η Κέρκυρα", "Η αγράμπελη", "Ρούγα", "Στην Ένωση της Επτανήσου", κ.λπ.).

Ο Αρίστος Μοναστηριώτης εν μέσω χορωδών. Πιθανόν πρόκειται για την εκκλησιαστική χορωδία Μπόργου Ποταμού, την οποία διηύθυνε επί σειρά ετών. 
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του αγαπητού φίλου Αντώνη Σουέρεφ).
 

Πηγή:http://www.musipedia.gr/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93._%CE%91%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πανεύφημε Πρόδρομε Χριστού, Βαπτιστά Θεόληπτε!

   Χρόνια πολλά!!
   Παρακολουθείστε παρακάτω μερικούς από τους ύμνους της εορτής της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, έτσι όπως τους έψαλαν οι παλαιοί Κερκυραίοι ψαλτάδες.
   Ψάλλει Χορός Κερκυραϊκής ψαλτικής υπό τον μακαριστό παπα-Κώστα Σουρβίνο. Η ηχογράφηση έγινε στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, τα Θεοφάνεια του 1992.


Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις!

    Καλά και Άγια Θεοφάνεια!
    Παρακολουθείστε παρακάτω μερικούς από τους ύμνους της μεγάλης αυτής εορτής στην Κερκυραϊκή μας ψαλτική. Ψάλλει Χορός Κερκυραϊκής ψαλτικής υπό τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Σουρβίνο, τα Θεοφάνεια του 1992. 

                                 
Καλή μας φώτιση!!