Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αρίστος Μοναστηριώτης (1876 - 1949)

    
     Κερκυραίος συνθέτης, θεωρητικός, μελοποιός πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής,  λαμπρός πιανίστας και ζωγράφος.
Φοίτησε στο Ωδείο Κερκύρας παίρνοντας πτυχίο και συνέχισε σπουδές στην Ακαδημία Santa Cicillia της Ρώμης. Σπούδασε επίσης ζωγραφική στην Αθήνα.
Για 30 χρόνια ήταν καθηγητής Καλών Τεχνών στην Εμπορική Σχολή της Κέρκυρας, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε και διηύθυνε το Ωδείο Κερκύρας. Το 1901 αναδιοργάνωσε την "Σχολή Ωδικής Ποταμού" και συγκρότησε την Χορωδία της.
Έγραψε πάρα πολλά χορωδιακά και κυρίως εκκλησιαστικά έργα. Φανατικός υπέρμαχος της επτανησιακής πολυφωνικής μουσικής, υπεστήριζε ότι η εκκλησιαστική μουσική που ψαλλόταν πολυφωνικά στην Κέρκυρα ήταν αυτή-καθαυτή η βυζαντινή μουσική που ψαλλόταν στην Κωνσταντινούπολη προ της Άλωσης και ότι η φερόμενη ως "ορθόδοξη" βυζαντινή μουσική της υπόλοιπης Ελλάδος ήταν ψευδεπίγραφη, γιατί είχε υποστεί τις ανατολίτικες προσμίξεις της Τουρκοκρατίας.
Υπακούοντας στην επιθυμία του Μητροπολίτη Κέρκυρας (μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη) Αθηναγόρα, αναθεώρησε και εναρμόνισε την παραδοσιακή κερκυραϊκή εκκλησιαστική μουσική, εγκαθιστώντας αρμόνιο στους ναούς της Κέρκυρας, εισπράττοντας σφοδρή αντίδραση άλλων ορθόδοξων Επισκόπων της χώρας. Το αρμόνιο έπαιζε συνθέσεις των Μαντζάρου, Λαμπελέτ, Σακελλαρίδη, Πολυκράτη και του ίδιου του Μοναστηριώτη, ο οποίος ήταν ο οργανίστας του, ενώ δίδασκε και διηύθυνε τη χορωδία. 
     Βασιζόμενος πάνω στις μελωδικές γραμμές της παραδοσιακής κερκυραϊκής ψαλτικής τέχνης, συνέθεσε δύο Λειτουργίες, την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υ. Θεοτόκο, την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού του Αγίου Σπυρίδωνος, τη Νεκρώσιμη Ακολουθία, μια Δοξολογία, καθώς και σειρά μεμονομένων εκκλησιαστικών ύμνων.
Μετά τη σύσταση του κράτους του Ισραήλ, έκανε την ίδια εργασία και για την ισραηλιτική εκκλησιαστική μουσική.
   Τέλος, έγραψε και διασκεύασε χορωδιακά τραγούδια, που ακόμα βρίσκονται στα χείλη των παλιών Κερκυραίων ("Ζεφυράκι", "Η Κέρκυρα", "Η αγράμπελη", "Ρούγα", "Στην Ένωση της Επτανήσου", κ.λπ.).

Ο Αρίστος Μοναστηριώτης εν μέσω χορωδών. Πιθανόν πρόκειται για την εκκλησιαστική χορωδία Μπόργου Ποταμού, την οποία διηύθυνε επί σειρά ετών. 
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του αγαπητού φίλου Αντώνη Σουέρεφ).
 

Πηγή:http://www.musipedia.gr/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93._%CE%91%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου