Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Εις μνημόσυνον αιώνιον!!


Σε λίγες ημέρες, στις 24 Μαΐου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου (παπα-Κώστα) Σουρβίνου, του ανθρώπου που ανάλωσε τον εαυτό του στην καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της Κερκυραϊκής μας ψαλτικής.
Αναμφισβήτητα, εκτός αυτού ο μακαριστός παπα-Κώστας υπήρξε μια τεράστια φωτεινή πνευματική προσωπικότητα της Κέρκυρας, που για τέσσερις και πλέον δεκαετίες είχε αναγάγει σε «πνευματική κυψέλη» τον Άη Βασίλη, τον Ναό στον οποίο τον έταξε ο Θεός να υπηρετεί! Πολλά έχουν γραφτεί, εδώ κι αλλού, για την τεράστια πνευματική προσφορά του, γεγονός που καταμαρτυρείται από το πλήθος των πνευματικών του παιδιών!
Φέτος, επιλέξαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του με μια σειρά από έξι βίντεο με αποσπάσματα από ισάριθμες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις και εκπομπές με θέμα την Κερκυραϊκή μας ψαλτική. Τα βίντεο αυτά τα επιμελήθηκαν τρία από τα πνευματικά του παιδιά, ο Παναγιώτης Χασαπιάνος, ο Σπύρος Πουλημένος κι ο Γιώργος Σουρβίνος και θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο ιστολόγιό μας από την Τρίτη 20 Μαΐου, ένα κάθε ημέρα.
Θα τον ακούσουμε να μιλά για την ιστορία της ψαλτικής μας, την πρώτη του επαφή μ’ αυτήν, τις πολυετείς προσπάθειες καταγραφής της, τις συνεργασίες του με διάφορους ανθρώπους -επιστήμονες και μη- με στόχο την ανάδειξή της. Μιλάει για την αγάπη του γι’ αυτήν και για την αγωνία του για το τί μέλλει γενέσθαι με αυτόν τον θησαυρό, όπως εκείνος έλεγε.
Συνιστούμε στους φίλους και λάτρεις της ψαλτικής μας να ακούσουν με προσοχή το περιεχόμενο αυτών των βίντεο γιατί πολλά έχουν να μάθουν από τα χείλη του πλέον αρμοδίου. Εκείνος αφιέρωσε  τρείς και πλέον δεκαετίες της ζωής του για να μπορούμε εμείς σήμερα να μιλάμε για την Κερκυραϊκή ψαλτική. Ας αφιερώσουμε κι εμείς μερικά λεπτά να τον ακούσουμε να μιλάει γι’ αυτήν.  Αξίζει!!!
Καλή ακρόαση, να έχουμε την ευχή Του!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου