Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

12η Δεκεμβρίου, η ημέρα τ’ Αγιού


Άρθρο του Νικολάου Τσιλιμπάρη
δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Η Κέρκυρα σήμερα»,
(φύλλο 10ης Δεκεμβρίου 2014)

Η 12η Δεκεμβρίου είναι για την Κέρκυρα και τους απανταχού Κερκυραίους η ημέρα Τ’ ΑΓΙΟΥ, ημέρα που γιορτάζει ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ, ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ο θαυματουργός, ο προστάτης του Νησιού και της ψυχής μας.
Ειδικά τη μέρα αυτή είναι οδυνηρό το να λείπει κάποιος από το Νησί μας, ιδιαίτερα δε για τους απόδημους Κερκυραίους που η ψυχή τους λαχταρά να πάνε στον ΑΓΙΟ να προσκυνήσουν και να υποβάλουν το Σεβασμό τους.
Είναι αυτή η σχέση του Κερκυραίου με τον ΑΓΙΟ που θεωρεί αυτονόητο την ημέρα που ο ΑΓΙΟΣ του γιορτάζει να θέλει από ψυχής να τον επισκεφθεί και να τον προσκυνήσει, εκφράζοντάς του έτσι την πίστη του, την αγάπη του και το σεβασμό του την ημέρα της γιορτής του και φεύγοντας από το Ναό να χει νιώσει την Ευλογία και τη Χάρη του ΑΓΙΟΥ στην ψυχή και στο σώμα του. Αυτή είναι από αιώνων η ιδιότυπη σχέση των Κερκυραίων με τον ΑΓΙΟ τους.
Ο εορτασμός για την ημέρα του ΑΓΙΟΥ, «Τ’ ΑΪ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΥ ανήμερα» λέγανε οι παλιοί Κερκυραίοι, αρχίζει σιγά σιγά να φαίνεται στην πόλη μας από του ΑΪ ΝΙΚΟΛΑΟΥ όπου οι καμπάνες Τ’ ΑΓΙΟΥ αρχίζουν να «βαράνε ΑΛΑΡΜΑ», ενώ το ασημένιο διάδημα τοποθετείται πάνω από τη Θύρα της Κρύπτης του  ΑΓΙΟΥ.
Την 11η Δεκέμβριου, την παραμονή  Τ’ ΑΓΙΟΥ, ξεκινά ο τριήμερος εορτασμός της γιορτής του όπου στις 11 το πρωί ξεκινά η Παράκληση του ΑΓΙΟΥ σύμφωνα με την παράδοση της Κερκυραϊκής ψαλτικής, στα Κορφιάτικα όπως λέγανε οι παλιοί, κι αφού ολοκληρωθεί με το Ευαγγέλιο σημαίνουν οι καμπάνες ΑΛΑΡΜΑ, η Παλαιά Φιλαρμονική παίζει Marcia και ο ΑΓΙΟΣ, αφού βγει από την Ωραία Πύλη, στέκεται στη ΘΥΡΑ του για την εορτή του επί τριήμερο για προσκύνημα.
Αμέσως μετά τα «Βγάσματα του ΑΓΙΟΥ», έτσι λέγεται η τελετή, η Παλαιά Φιλαρμονική κάνει παραδοσιακά το γύρο με ΜΑΡΣ, δίνοντας έτσι το στίγμα της έναρξης των εορτασμών για τον ΑΓΙΟ μας (τα τελευταία χρόνια δυστυχώς το έθιμο είχε ατονήσει και το επανέφερε το 2010, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ο Αρχιμουσικός Σπυρίδων Προσωπάρης).
Το βράδυ γίνεται πανηγυρικός Εσπερινός και μετά ξεκινά να διαβάζεται το Συναξάρι του ΑΓΙΟΥ έως τις 11 το βράδυ που ξεκινά η Παράκληση και τα Εγκώμια του ΑΓΙΟΥ και αμέσως μετά η Αγρυπνία.
Την παραμονή του ΑΓΙΟΥ παράδοση αιώνων επιβάλει να γευτούμε τις τηγανίτες (κακώς έχει επικρατήσει ο όρος λουκουμάδες), το παραδοσιακό γλυκό της γιορτής του ΑΓΙΟΥ.
Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου η Λειτουργία στον ΑΓΙΟ είναι η κορύφωση της εορτής όπου η Παλαιά Φιλαρμονική, που την ίδια ημέρα και αυτή γιορτάζει (Φ.Ε.Κ. ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είναι το πλήρες όνομά της), αποδίδει μελωδικά το σεβασμό της στον ΑΓΙΟ, διότι στην Κέρκυρα η Φιλαρμονική δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για τη Λιτανεία του ΑΓΙΟΥ. Άρα χωρίς τον ΑΓΙΟ στο νησί μας δεν θα υπήρχε ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ (BANDA). Μετά το πέρας της Λειτουργίας ακολουθεί, στο κατάστημα της Παλαιάς, η παραδοσιακή Συναυλία για την εορτή του ΑΓΙΟΥ και της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ. Το βράδυ έχει πάλι Εσπερινό, Παράκληση και Αγρυπνία.
Τις 12 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο ΑΓΙΟΣ συνεπώς η Κέρκυρα και όλοι εμείς. Αγαλλιάζει και χαίρεται  η ψυχή του Κερκυραίου που τιμά, σέβεται και αγαπά τον ΑΓΙΟ του.
Στις 13 Δεκεμβρίου το πρωί έχει Λειτουργία όπου συμμετέχει η Φιλαρμονική «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» και το τριήμερο τελειώνει στις 4 το μεσημέρι με τα ΜΠΑΣΜΑΤΑ του ΑΓΙΟΥ, δηλαδή Παράκληση στην Κερκυραϊκή ψαλτική, Περιφορά του Πανίερου Λειψάνου τρεις φορές μέσα στο Ναό και εναποθέση στη Λάρνακα στην Κρύπτη του.
Οι δύο Φιλαρμονικές, Παλαιά και ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ, με τον παραδοσιακό γύρο με Μάρς δίνουν το σήμα ότι η γιορτή και φέτος τελείωσε.
Ο ΑΓΙΟΣ πάντα να μας σκέπει και να μας αξιώνει κάθε χρόνο με Υγεία να τον τιμούμε και να τον προσκυνάμε την ημέρα της εορτής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου