Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας!

 

(αφιέρωμα για τα επτά χρόνια από την κοίμησή Του)

 

Μια νέα εβδομάδα ξεκίναγε, ξημερώματα Δευτέρας 28ης Ιανουαρίου 2008 κι αυτό που όλοι, μέχρι εκείνη τη στιγμή, απευχόμασταν είχε δυστυχώς επέλθει… Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Χριστόδουλός μας είχε αναχωρήσει για την Άνω Ιερουσαλήμ, νικημένος (;) από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε…
Ολόκληρη η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες μα και ολάκερη η Ορθοδοξία λύγισαν στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης. Όλοι μα όλοι, αγαπώντες και μη αγαπώντες, συμπαθούντες και μη συμπαθούντες αυτόν, έκλιναν το γόνυ εμπρός στο σεπτό λείψανό Του!
Αναμφίβολα, ο μακαριστός Χριστόδουλος υπήρξε μια μεγάλη, μια χαρισματική, με πανορθόδοξη και παγκόσμια ακτινοβολία, εκκλησιαστική (και όχι μόνο) προσωπικότητα, που προκαλούσε τόσο τη λατρεία σε αυτούς που τον αγαπούσαν όσο και το σεβασμό ακόμα και σε αυτούς που τον αμφισβητούσαν!
Ήταν ο Αρχιεπίσκοπος που έφερε την Εκκλησία κοντά στους νέους και τους νέους κοντά στην Εκκλησία. Και όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις από τα Δόγματα και τις Παραδόσεις της Εκκλησίας.
Όπου κι αν πήγαινε, δεν έχανε την ευκαιρία να δείχνει την προσήλωση και το σεβασμό  του στις παραδόσεις του κάθε τόπου, τονίζοντας πάντα πως αυτές είναι που μας συνδέουν με τους προπάτορές μας και την ιστορία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής του της στάσης είναι και το παρακάτω εξιστορούμενο γεγονός: «… και ο Αρχιεπίσκοπός μας κ.κ. Χριστόδουλος, όταν πριν χρόνια χοροστατούσε στον Εσπερινό του Αγίου Σπυρίδωνος, που έψαλλε πολυμελής βυζαντινός χορός, ζήτησε από τον καλλίφωνο π. Κων/νο Τζαφέστα, εφημέριο του Μητροπολιτικού μας Ναού, να ψάλλει με τον Κερκυραϊκό τρόπο το Απολυτίκιο του Αγίου μας, γεγονός που γέμισε χαρά όλους τους προσευχομένους Κερκυραίους.» (απόσπασμα άρθρου του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Σουρβίνου με θέμα την Κερκυραϊκή ψαλτική στο περιοδικό ΄΄ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ΄΄ το 2007).
Σήμερα, επτά χρόνια μετά την κοίμησή Του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παραμένει πάντα επίκαιρος, πάντα στη σκέψη μας, πάντα στις καρδιές μας!!!
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!!
Να έχουμε την Ευχή Του!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου