Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κυριακή των Βαγιώνε σήμερα, χρόνια πολλά σε όλους, ο Άγιος βοήθειά μας !!

       Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, η Κέρκυρά μας, εκτός από την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή, τιμά και τον Πολιούχο Άγιό μας ο οποίος θαυματουργικά απάλλαξε το νησί μας από την πανώλη (πανούκλα) το έτος 1630. 
      Η αρρώστια ξεκίνησε από τη Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή της Λευκίμμης. Γι' αυτό και στη δέηση που γίνεται στην περιοχή που παλαιότερα βρισκόταν ο Ναός του Αγ. Αθανασίου (στην Όαση), το Σεπτό Λείψανο κοιτά προς τη Λευκίμμη.
      Το θαύμα είχε αποδωθεί και στους δύο Αγίους, μιας που ο Άγιος Αθανάσιος ήταν πολιούχος του νησιού πριν έλθει ο Άγιός μας στην Κέρκυρα. Μάλιστα υπάρχει και σχετική αγιογραφική απεικόνιση σε Ναό της Άνω Κορακιάνας.
      Κάπου διάβασα πως τα παλιά χρόνια η Λιτανεία ξεκινούσε το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου. Το σεπτό Σκήνωμα μεταφερόταν με πομπή  από το Ναό Του στο Ναό του Αγ. Αθανασίου όπου τελούταν ο Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερή Αγρυπνία. Κατόπιν την άλλη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων, μετά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία, η πομπή έπαιρνε το δρόμο της επιστροφής στο Ναό του Αγίου. Η πομπή της Λιτανείας είχε την ίδια διαδρομή όπως και σήμερα και μπορούμε να πούμε πως η δέηση στον Άη Θανάση είναι ότι "απέμεινε" από το παλαιό εκείνο τελετουργικό.
     Ως γνωστόν, η Λιτανεία αυτή διανύει την μεγαλύτερη διαδρομή από όλες τις Λιτανείες του Αγίου γιατί περνάει από τις περιοχές που άλλοτε βρίσκονταν τα τείχη της περιτειχισμένης τότε πόλεως
    Όπως και στη Λιτανεία του Μ. Σαββάτου, έτσι και εδώ ψάλλονται ύμνοι από την υμνογραφία της Δεσποτικής εορτής, εν προκειμένω ύμνοι  της Βαϊοφόρου, και όχι ύμνοι από τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου, όπως συμβαίνει στις άλλες δύο Λιτανείες του Πρωτοκύριακου και της 11ης Αυγούστου.
      Ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος π. Κώστας Σουρβίνος, θέλοντας να διασώσει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες ιερατικές (και όχι μόνο) γενεές τους ύμνους αυτούς, όπως τους έψαλλαν οι παλαιοί Κερκυραίοι Ιερείς, στην Κερκυραϊκή μας ψαλτική, ηχογράφησε τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό, ψάλλοντας μόνος του και με την κουρασμένη πια φωνή του, λίγο καιρό πριν αναχωρήσει για την επουράνιο Βασιλεία !
      Ας ακούσουμε τους υπέροχους αυτούς ύμνους στο παρακάτω βίντεο.
 
       
(ζητώ συγνώμη για το ορθογραφικό λάθος που εκ παραδρομής υπάρχει στο 11΄10'' - "αλυσμόνητος" ενώ το σωστό είναι "αλησμόνητος").
                                                                                                Χρόνια πολλά,
                                                                καλή Μεγάλη Εβδομάδα και
                                                                ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου