Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σκιαδόπουλος (1929 – 2004)

πηγή: Περιοδικό Απολύτρωση της ομώνυμης Χριστιανικής Αδελφότητος Κέρκυρας (τεύχος 448 – 449).

Ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Δημ. Σκιαδόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Βαρυπατάδες της Κέρκυρας το έτος 1929 από αγρότες γονείς, τον Δημήτριο και την Ιωάννα.
Τελειώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στο 2ο Γυμνάσιο αρρένων της Κέρκυρας και έχοντας  διακαή πόθο να υπηρετήσει ως κληρικός την Εκκλησία, ενεγράφη, κατόπιν εξετάσεων, στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Σχολής Αθηνών, όπου για μια διετία παρακολούθησε Θεολογικά μαθήματα, που δίδασκαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το έτος 1959 χειροτονείται Διάκονος και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Μεθόδιο Κοντοστάνο. Τον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκε εφημέριος στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πόλεως Κερκύρας, όπου ασχολήθηκε συστηματικά με το Κήρυγμα και την Εξομολόγηση.
Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα, το έτος 1964, διορίστηκε εφημέριος των φυλακών της Κέρκυρας. Διετέλεσε για πολλά χρόνια γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Ωδείου Κερκύρας.
Το έτος 1965 ανέλαβε πρόεδρος της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητας «Η ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ», του παλαιότερου Χριστιανικού και φιλανθρωπικού σωματείου της Κέρκυρας, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Από το έτος 1976 εξέδιδε το περιοδικό «Απολύτρωσις» για πνευματική οικοδομή των πιστών.
Είκοσι χρόνια ασχολήθηκε με ιστορικές έρευνες στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας και συγκεκριμένα με την ιστορία των Ναών της Κέρκυρας, που δημοσίευε κάθε μήνα στο περιοδικό «Απολύτρωσις».
Κατά την διετία 1964 - 66 δημοσίευσε στην τοπική εφημερίδα «Τηλέγραφος» Ευαγγελικά και Αποστολικά κηρύγματα, με τίτλους «Κυριακάτικες φωτοβολίδες» και «Κυριακάτικες δροσοσταλίδες». Επίσης στην εφημερίδα «Εφημερίς των Ειδήσεων», στα 1959, δημοσιεύτηκε μελέτη του με τίτλο «Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός».
Τελευταία ασχολήθηκε και με την Χριστιανική ποίηση. Τα ποιήματά του έχουν εποικοδομητικό και απολογητικό χαρακτήρα.
Το έτος 1967, ο τότε Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών Μεθόδιος, εκτιμήσας το πολύπλευρο έργο του, του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου της Εκκλησίας της Κέρκυρας. Για τον ίδιο λόγο, τον Οκτώβριο του 1968 σε μια επίσκεψή του στη Βασιλεύουσα, ο αοίδιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ο Α΄ του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.
Ήταν ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και μέλος του Ειδικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κερκύρας.
Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή 33 δεκατετράστιχων Θρησκευτικού περιεχομένου, με τίτλο «Άσμα Καινόν» (Κέρκυρα 1988), ενώ ετοιμάζονται προς έκδοση και άλλες μελέτες και ποιήματά του.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2003, στην επισήμη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», σε ειδική τιμητική εκδήλωση τον τίμησε, μαζί με άλλους κληρικούς,  για την πεντηκονταετή Ιερατική  προσφορά και Διακονία του με την ανώτερη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας.
Ο μακαριστός παπα-Γιάννης, από την ημέρα της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του μέχρι και το θάνατό του, έψαλλε, με τη βροντερή μα συνάμα γλυκιά φωνή του, την Κερκυραϊκή ψαλτική κατά τις Παρακλήσεις (Βγάσματα – Μπάσματα) και τις Λιτανείες του Αγίου μας, μαζί με τους μακαριστούς πρωτοπρεσβύτερους Αθανάσιο Τσίτσα και Κωνσταντίνο Σουρβίνο.
Του πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Σκιαδόπουλου αιωνία η Μνήμη! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου