Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών Πολύκαρπος (1967 - 1984)


    Του  Αγίου Πολυκάρπου σήμερα  και στη σκέψη μας έρχεται η μορφή του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Πολυκάρπου. Ενός ανθρώπου σεμνού, γλυκύτατου, αθόρυβου, ενός Ιεράρχη που υπήρξε πραγματικός φορέας Αγίου Πνεύματος!
   Ο μακαριστός Πολύκαρπος, αν και μη Κερκυραίος, αγαπούσε και εκτιμούσε ιδιαίτερα την παραδοσιακή Κερκυραϊκή ψαλτική τέχνη. Μάλιστα, επί των ημερών του είχε καθιερώσει να ψάλλεται το Κερκυραϊκό "Φως Ιλαρόν" στους πανηγυρικούς Εσπερινούς του Αγίου μας. Ζητούσε δε από τους νέους κληρικούς να μάθουν και να συνεχίσουν την  όμορφη αυτή παράδοση. Για το σκοπό αυτό είχε αναθέσει στους μακαριστούς Ιερείς Αθανάσιο Τσίτσα και Κωνσταντίνο Σουρβίνο να διδάσκουν την Κερκυραϊκή ψαλτική στους νέους Ιερείς! 
  

Βιογραφία
 
        Ο  Μητροπολίτης  Πολύκαρπος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Βαγενάς γεννήθηκε στο Ξυλόκαστο Κορινθίας το 1924, από τους γονείς του Θεόδωρο και Ζαχαρούλα. Περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Κόρινθο και το 1942 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1951 στρατεύεται ως βοηθητικός στο Ναύπλιο. Το 1951 παίρνει το πτυχίο της Νομικής Σχολής και εγγράφεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1954 παίρνει το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής, ενώ τον ίδιο χρόνο κοιμήθηκε ο πατέρας του. Στις αρχές του 1955 αρχίζει ιεραποστολική δράση στο Θέρμο Αγρινίου, όπου τοποθετείται ως Θεολόγος Καθηγητής. Αργότερα υπηρετεί σε Γυμνάσιο στο χωριό Κεραμιές της Κεφαλλονιάς.  
    To 1953 επιστρέφει στην Αθήνα και ο Μητροπολίτης Λήμνου Διονύσιος τον καλεί και τον εισάγει στην Ιεροσύνη και στη διακονία στη Μητρόπολή του. Κατά την Κουρά του τον μετονομάζει σε Πολύκαρπο. Αργότερα του αναθέτει καθήκοντα Πρωτοσυγκέλου. Στις 3 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Λήμνου Διονύσιος μετατίθεται στα Τρίκαλα και μαζί του πηγαίνει και ο Πολύκαρπος ως Πρωτοσύγκελος. Εκεί ανέπτυξε μεγάλο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο.
    Το 1967 η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών στη θέση του παραιτηθέντος Μητροπολίτου Μεθοδίου Κοντοστάνου. 
    Ο  Μητροπολίτης  Κερκύρας  Πολύκαρπος  διακρίθηκε κατά τα χρόνια της Αρχιερατείας του για την ταπείνωση και το ήθος του. Υπήρξε υπόδειγμα Επισκόπου και στο πετραχήλι του αρκετοί  Κερκυραίοι και μη βρήκαν τον Πνευματικό Πατέρα που πάντοτε, οποιαδήποτε στιγμή τον χρειάζονταν ήταν κοντά τους με την σωστή συμβουλή. 
    Το 1982 μετά την απομάκρυνση του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του ανάθεσε και την τοποτηρητεία της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, η οποία μαστιζόταν από σοβαρό εκκλησιαστικό πρόβλημα. Ο Μητροπολίτης Πολύκαπρος κατάφερε με την αγάπη του και την αφοσίωσή του να ενώσει τον λαό της Κεφαλληνίας και να ειρηνεύσει το ποίμνιο.  Εκεί υπηρέτησε από το τον Μάρτιο του 1982 μέχρι την 25 Μαρτίου 1984, όπου την Κυριακή 25 Μαρτίου 1984 κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Ευαγγελίστριας στα Φαρακλάτα, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κοιμήθηκε, ενδεδυμένος της Αρχιερατική στολή. 
    Η  σορός  του  αοίδιμου  Ιεράρχη  μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου κηδεύτηκε με κάθε τιμή στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας. Ο τάφος βρίσκεται στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην πόλη της Κέρκυρας. 
   Συλλογή των κηρυγμάτων του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυκάρπου έχει εκδώσει η Γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή Παντοκράτορος του χωρίου Άγιος Αθανάσιος Κερκύρας. Η αδελφότητα που βρίσκεται σήμερα στη μονή είναι πνευματικός καρπός του μακαριστού Πολυκάρπου. 

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας & Παξών
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου